LAC. Laboratori Arts Contemplatives

  • Retir filosòfic
· 7 - 9 de juny

Treball de cures i creació artística: el geni en discussió

Amb Eugenia Tenenbaum

Què és el geni i qui són els subjectes destinats a la genialitat? Un retir filosòfic amb l’Eugenia Tenenbaum

A la filosofia antiga es considerava que la vida en comunitat, la paraula viva, la presència i la trobada dels cossos era la millor forma per a una vida a la recerca de la saviesa i la bondat. En la nostra voluntat per buscar les formes més fructíferes per conviure, crear i pensar, el LAC rescata del fangar del temps aquesta tradició amb els retirs de convivència amb pensadores i artistes.

Per això ens fa molta il·lusió anunciar que, en el marc d’una residència que estarà fent aquí, al juny comptarem amb Eugenia Tenenbaum, historiadora de l’art, escriptora i divulgadora i que, sobretot, encarna el rigor, la intel·ligència, l’amabilitat i la sensibilitat que volem cuidar al LAC.

Amb la Eugenia reflexionarem i xerrarem sobre com en paral·lel als processos d’individualització contemporanis i al sorgiment dels mitjans de comunicació de masses la noció de “geni” va sorgir per naturalitzar les preferències culturals pel que és blanc, masculí i occidental. A força de repetició i costum, l’oda a la genialitat artística es va anar convertint així en una oda a la defensa de l’status quo, però què és en realitat el geni i qui són els subjectes destinats a la genialitat? El cànon artístic, igual que el concepte mateix de genialitat, pel seu caràcter d’invent historiogràfic permeten una dissecció meticulosa de quant de mite i quant de realitat hi ha als seus pressupostos. Una desestructuració del que entenem per “geni” ens permet apropar-nos a una reubicació del paper que el treball de cures, l’extractivisme cultural i els sistemes d’opressió juguen tant a la Història de l’Art com al nostre dia a dia.

A més a més, les participants tindran l’oportunitat de conviure amb la comunitat budista resident i sumar-se a les dinàmiques de meditació, silenci i introspecció. Així mateix, es prepararà una proposta gastronòmica i vinícola deliciosa i cuidada, que farà de l’experiència sensorial un gaudiment i de les sobretaules un espai fèrtil on compartir.

L’entorn natural, aïllat del soroll de la ciutat, entre cingleres, voltors i bancs de núvols, faran aquest cap de setmana una experiència única.

Qui imparteix

Eugenia Tenenbaum – Historiadora de l’art especialitzada en perspectiva de gènere, Eugenia Tenenbaum es dedica a la divulgació cultural i la crítica d’art a les xarxes socials, principalment Instagram i Patreon. Com a comunicadora també treballa impartint visites guiades, ponències i tallers sobre art, feminismes i l’impacte que tenen les relacions de gènere en la creació, recepció i difusió de la producció artística a congressos, universitats, instituts, museus i altres espais. El 2022 va publicar el seu primer llibre, “La mirada inquieta”, un assaig sobre art, i el 2023 el seu primer treball de ficció, “Les dones darrere de Picasso”.

Informació pràctica

Dates: des del divendres 7 al diumenge 9 de juny

Hora de convocatòria: 19 a 20h

Hora de comiat: 16h

Aportació*:

Amb pernocta a la casa: 270€
Sense pernocta a la casa: 220€

*Ambdues aportacions inclouen l’activitat en si i tots els àpats. L’aportació sense pernocta implica que la participant haurà de buscar allotjament independent i que no dormirà a la seu del LAC.

Idioma del curs: castellà

Places limitades

Sobre el LAC:

El LAC és un projecte de residències per a artistes, pensadores i creadores de tot el món que neix al si d’una comunitat budista i que vol oferir les millors condicions per a la creació i el pensament.