El Laboratori d’Arts Contemplatives (LAC) és un refugi de creació per a artistes i pensadores d’arreu del món.
Un refugi físic, assentat al capdamunt de Tavertet, però sobretot mental: un espai des d’on resistir a la inèrcia i la dispersió dels nostres temps.
No cal ser budista per percebre que vivim en un món on imperen el frenetisme, la immediatesa i l’individualisme de tall capitalistes. No és imprescindible, però al LAC ho som.
I ho som d’una manera que s’allunya de l’imaginari new age provocat per l’adopció occidental de les filosofies orientals. La nostra concepció del budisme és arriscada i rigorosa, convertint-ho en una poderosa arma per fer front als reptes del present, sota l’empara d’una tradició mil·lenària.
La relació del LAC amb el budisme comença a Casa Virupa, una jove comunitat no monàstica establerta a Tavertet. De manera molt natural, artistes, creatives i pensadores s’interessen pel projecte.
Fruit d’aquesta relació sorgeix la idea de crear el Laboratori d’Arts Contemplatives, amb la voluntat d’oferir condicions materials, emocionals i espirituals òptimes per cultivar una imaginació amb què pensar i crear més enllà de les fronteres d’allò donat.
Defensem la idea de l’art contemplatiu.
Explorem, sense por, les expressions artístiques i creatives que porten al límit la forma, que sacsegen la nostra percepció de l’experiència.
Prioritzem el procés creatiu per sobre dels resultats. Avancem, sense meta; si caiem, no hi ha terra.
Desconfiem dels processos creatius dirigits per l’aversió, l’aferrament, la competitivitat i l’ànsia pels resultats i el reconeixement. Per contra, cultivem un estat mental dominat per la distància i l’obertura pròpies de l’apreciació estètica.
Però no podem obviar la injustícia social que ens envolta i ens violenta.
El món està en flames. Però si volem apagar l’incendi, hem de ser capaces d’observar les flames, acostar-nos-hi, entendre el foc. Incendiades no servim per a res.
Apostem per les pràctiques budistes que ens permeten aconseguir l’equilibri mental i emocional que necessitem, encarnar l’atenció, dirigir la mirada cap al món per actuar-hi d’una forma més lúcida i solidària.
Parem, callem, escoltem, contemplem, meditem i actuem en conseqüència.
Reflexionem sobre el sentit de l’obra i dels processos creatius amb les creadores, pensadores i artistes del LAC. Ens responsabilitzem de l’impacte de l’estat mental en la forma de mirar i actuar, del poder creador i recreador de l’art i de la filosofia, del seu potencial transformador sobre les persones i el món on vivim.
Ho aconseguirem: emparades per la visió i la saviesa d’un llinatge mil·lenari, l’art i el pensament que es practiquin al LAC afrontaran els reptes del present.
És un dels mestres occidentals més joves del budisme tibetà, fundador de la comunitat i del centre de retirs i meditació Casa Virupa, a més de ser el director del Laboratori d’Arts Contemplatives. Va ser estudiant de jazz i de músiques improvisades, i va dedicar-se professionalment a la música abans de dedicar-se als estudis budistes. Comissari principal l’àmbit de música del LAC, també coordina els altres comissariats i supervisa les tasques de direcció, administració i producció del LAC.
Ha estudiat Disseny gràfic i creació visual a l’escola EINA de Barcelona (2015-2019). Ha treballat com a curadora en l’espai d’expositiu La Llotja de Creació del FABA (1018-2020) i com a directora artística del festival FABA de Manresa (2020-2022). També ha participat en projectes d’intervenció social com RECLAM intervenció artística en l’espai públic per l’Ajuntament de l’Hospitalet de Barcelona (2019).
CloseHa cursat estudis literaris a la Universitat de Barcelona i està fent el Màster en Estudis Comparatius de Literatura, Art i Pensament (MECLAP) de la UPF. Ha estat guardonada amb Nusos d’incendi el 2019 per l’editorial Fonoll i des de llavors ha participat en presentacions i recitals a L’Horiginal, l’Utopia Markets, el Festival Nacional de Poesia de Sant Cugat, Tocats de Lletra i el festival Poesia i +, a més de treballar per a ajuntaments i particulars via encàrrecs.
És el cap de producció i de les relacions institucionals del Laboratori d’Arts Contemplatives, vetllant per establir lligams amb institucions, entitats i perfils diversos que encaixin amb el tarannà del projecte. Ha treballat com a cap de producció, productor i ajudant de producció en projectes com Ladiferencia, Munfilms, CODEA, Abuela Studio i Rocafort, i en l’actualitat du a terme feines com a freelance en relació a la producció. També és membre de la comunitat de Casa Virupa.
Graduada en disseny industrial a Elisava i Màster en estudis interdisciplinaris de disseny i comunicació a la mateixa universitat. Des del 2015 forma part de Domestic Data Streamers, on actualment és project manager i cap del departament d’exposicions i projectes culturals. Aficionada a les arts escèniques, també ha cursat estudis d’art dramàtic i ha fet diverses col·laboracions amb la companyia Íntims Produccions. Actualment també és voluntària estable a Casa Virupa i forma part de l’equip creador del LAC.
És la responsable de l’administració i tresoreria del projecte, a més de fer l’atenció al públic. A nivell acadèmic, està formada en Matemàtiques a la Universitat de Barcelona i va cursar estudis postobligatoris en direcció i gestió d’empresa per l’escola EAE de Barcelona. També ha treballat com a tècnica a organismes institucionals d’Osona.
Després de graduar-se en Teatre i Ciències Cognitives a la Universitat de Nova York (NYU), ha col·laborat amb coreògrafs/es, directors/es i compositors/es de renom internacional com Joris Lacoste, Lenio Kaklea, Philip Venables, Rubén Polendo, Élise Simonnet, o Pierre-Yves Macé. Les obres en què ha participat com a performer, creador de vídeo o assistent de direcció han tingut lloc al Festival d’Automne de Paris, el Kunstenfestivaldesarts, el Wiener Festwochen i l’International Beckett Festival. També exerceix com a desenvolupador de software.
És assessora financera i té experiència també en l’àmbit legal, en què ha exercit com advocada. Ofereix suport a l’equip de recerca i gestió de subvencions de la Fundació LAC, així com assessorament legal en els tràmits i esdeveniments de la Fundació.
Graduada en filosofia per la Universitat de Barcelona, on està fent un doctorat en estudis de filosofia contemporània sota la direcció de Josep M. Esquirol. Actualment és professora de filosofia a la universitat i s’ha dedicat a la recerca en l’àmbit de l’ètica. Té experiència en la gestió de xarxes socials com a copy writer i community manager, a més de en la generació de continguts i materials de divulgació.