LAC. Laboratori Arts Contemplatives

  • Filosofia
· 9, 16 i 30 d'abril

L’essencialisme mata: pensar la violència des del Dharma i la filosofia contemporània

Berta Sáenz

A mitjans del segle passat, Europa va testimoniar una fractura a tots els nivells, però, sobretot, moral. Les dues guerres mundials van posar en qüestió tots els relats que ens havien sostingut fins aleshores: la política, l’ètica, la cultura… El progrés que semblava que lideràvem va mostrà la seva cara més fosca en les massacres i els totalitarismes del s.XX, i segueix fent estralls en els nostres dies. Entre el silenci lapidari d’alguns i els clams de desesperació d’altres, moltes ments s’han esmerçat a repensar-nos sense les certeses que abans ens sostenien.

Hannah Arendt, Emmanuel Levinas i Primo Levi són alguns dels testimonis d’aquesta debacle que, amb tot, van trobar maneres de seguir pensant les relacions humanes, i fer-ho des de l’experiència d’una profunda ruptura. Judith Butler, dècades més tard, ha sabut heretar les seves reflexions i seguir-les fent útils per pensar la violència del nostre present.

Si, de sobte, convidem l’ensenyança del Buda a aquest escenari, veurem amb meravella que intuïcions d’aquestes pensadores es troben còmodament en les coordenades que ofereix el Dharma per orientar-nos i poder respondre al patiment. Tant en el diagnòstic dels nostres mals com en les vies per aprendre’n i evitar-los, les sintonies són innegables. Així doncs, posarem en diàleg la reflexió i pràctica budista sobre la interdependència, la no-violència i l’egocentrisme, amb la tradició occidental que privilegia la responsabilitat, la no-violència i l’esforç per pensar enmig del patiment. Si aquestes veus sovint no han tingut la fortuna de trobar-se, nosaltres sí que tenim la sort de poder-les reunir.

Sessions

Sessió 1, dimarts 9/04 | Un diagnòstic: la violència i el jo
Sessió 2, dimarts 16/04 | Esquerdes d’aquí: pensament, responsabilitat i no-violència
Sessió 3, dimarts 30/04 | Una mirada dhàrmica, o per què l’essencialisme mata

Bibliografia

ARENDT, Hannah. Eichmann en Jerusalén. Un estudio sobre la banalidad del mal. Lumen: Barcelona, 1999.
ARENDT, Hannah. Sobre la violencia. Madrid: Alianza editorial, 2012.
ARNAU, Juan. Budismo esencial. Madrid: Alianza editorial, 2017.
ARNAU, Juan. La palabra frente al vacío. Filosofía de Nagarjuna. México: Fondo de cultura económica, 2005.
BUTLER, Judith. Marcos de guerra: las vidas lloradas. Barcelona: Paidós, 2010.
BUTLER, Judith. Parting Ways: Jewishness and the Critique of Zionism. New York: Columbia University Press, 2012.
BUTLER, Judith. «Rethinking Vulnerability and Resistance» a Vulnerability in Resistance, 12 – 27. London: Duke University Press, 2016.
BUTLER, Judith. The force of nonviolence: An Ethico-Political Bind. New York: Verso Books, 2020.
LEVI, Primo, Si esto es un hombre. Barcelona: Muchik Editores, 1987
LEVINAS, Emmanuel. Totalidad e Infinito: ensayo sobre la exterioridad. Salamanca: Ediciones Sígueme, 2020.
SEBBAH, François-David. L’éthique du survivant. Levinas, une philosophie de la débâcle. Nanterre: Presses universitaires de Paris Nanterre, 2018.
MALHOTRA, Ravij. Being Different. An Indian Challenge to Western Universalism. New Selhi: HarperCollins Publishers India, 2013.
SHANTIDEVA. La práctica del bodhisatva. Una traducción del Bodhisatvacharyavatara. Alicante: Ediciones Dharma, 2008.
THE CARE COLLECTIVE. The Care Manifiesto: The Politics of Interdependence. Londres: Verso Books, 2020.

Biografia

La Berta Sáenz és professora de filosofia a diverses universitats catalanes. Recentment, s’ha doctorat amb una tesi sobre el pensament ètic i polític contemporani, en què ha estudiat la relació entre la interdependència i la responsabilitat com a paradigma alternatiu a la figura obsoleta del subjecte autònom. La recerca ha girat al voltant de temes com la solidaritat, la vulnerabilitat i la cura, entre d’altres. És cofundadora de Casa Virupa i del Laboratori d’Arts Contemplatives.

Informació pràctica

Els curs s’impartirà en línia mitjançant Zoom. Es podrà accedir a les sessions en diferit durant un mes després de l’inici de la primera sessió.

Horari: de 19 a 20.30h

Aportació: 70€

Idioma del curs: català

Places limitades