5 – 10 de desembre
Una de les “marques” o “segells” de l’existència segons el Buda és la impermanència, és a dir, la condició canviant de tots fenòmens. Es considera que la transitorietat és una part fonamental de la vida i que ens acompanya en cada aspecte i etapa del nostre desenvolupament.
No obstant això, és innegable la tendència de l’ésser humà a esquivar o ignorar la impermanència. Com diu Dzongsar Khyentse Rimpotxé, assumim una cara de la moneda però no l’altra: ens agraden els naixements, els aniversaris, els casaments, els inicis… però no els funerals, els divorcis o els exàmens. Això ens aboca a un estat d’inseguretat i patiment constants: perquè per molt que ho neguem, la mort és arreu.
Mitjançant estones de meditació en calma mental, ensenyances i mètodes pràctics i contemplatius del budisme, veurem de quina manera podem intimar amb la impermanència en nostre dia a dia.
Aquest curs s’emmarca en una activitat en col·laboració entre el LAC i Casa Virupa, “Teoria i pràctica sobre la mort”, que pretén ser una aproximació teorico-experiencial a la finitud i el morir.
L’activitat implica una primera part teòrica, que portarà la Glòria Cagigal, en què es fa un diagnòstic de la relació que hem establert amb la mort a la contemporaneïtat a partir de textos filosòfics, testimonis històrics i literatura. L’objectiu és que les participants puguin entendre com i per què morim de la manera en què ho fem a l’actualitat. Si vols més informació, la trobaràs aquí.
La segona part, de naturalesa pràctica o experiencial, és un retir dirigit pel Lama Norbu a Casa Virupa i que combinarà sessions de meditació i ensenyances sobre la impermanència. El propòsit és emprar les eines contemplatives de la tradició budista per tal d’integrar la transitorietat i la finitud a les nostres vides.
Si bé s’aconsella fer les dues parts de l’activitat, es pot fer només una de les dues.
Biografia
És el director i fundador de Casa Virupa a on, a més d’acompanyar la xarxa de membres i estudiants del centre, també acompanya totes les àrees que conformen el projecte. Imparteix retirs i cursos sobre filosofia budista, és el director de la coordinació pedagògica i de tots els programes formatius de l’entitat. L’any 2020 S.S. Gonma Trichen Rinpoche el va nomenar lama (mestre), fet que el va convertir en el mestre occidental més jove de la tradició Sakya. També és el fundador i director del Laboratori d’Arts Contemplatives, un projecte de residències per a artistes, pensadores i creadores que ofereix condicions òptimes per a la creació mitjançant les eines contemplatives del budisme.
Informació pràctica
El retir només et pot seguir presencialment des de Casa Virupa, Tavertet. L’aportació per l’activitat inclou la pernocta de 5 dies i tots els àpats, des del sopar del dimarts fins al dinar de diumenge 10.
Es proporcionarà l’horari de l’activitat més endavant.
Idioma del curs: castellà i català (s’aconsella a les persones interessades a conèixer la llengua catalana)
Places limitades
Inscripció:
Mitjançant la web de Casa Virupa: www.ca.casavirupa.com/impermanencia