3, 10, 17 octubre
A l’antiguitat i durant segles, a Occident el procés de morir representava un dels moments més importants d’una vida perquè suposava la possibilitat de revisar, validar i celebrar un projecte personal autèntic i complet, a més de tractar-se d’un moment sagrat ja que representava el trobada amb la transcendència.
Tant és així que una mort sobtada era considerada una mena de càstig i, per contra, la possibilitat de viure una agonia de forma pública, en companyia de les persones estimades, es valorava enormement.
Tot i això, a partir de la industrialització es dóna un progressiu “desencantament” i secularització del món, així com una deriva cap a un paradigma eminentment tecnocientífic regit per la biopolítica, la gestió calculadora de la vida per part de l’Estat.
Aquests factors —entre d’altres— provoquen canvis dràstics a les nostres vides, però també en les formes en què morim: a la contemporaneïtat, la mort es trasllada a l’hospital, on es medicalitza i es viu en solitari i silenciosament, privant la persona moribunda que s’apropiï del seu final.
En aquest curs, a partir de la filosofia, la història i la literatura, explorarem com ha evolucionat la nostra forma de morir i quins són els trets més significatius de la mort actualment.
Aquest curs s’emmarca en una activitat en col·laboració entre el LAC i Casa Virupa, “Teoria i pràctica sobre la mort”, que pretén ser una aproximació teorico-experiencial a la finitud i el morir.
L’activitat implica una primera part teòrica, que portarà la Glòria Cagigal, en què es fa un diagnòstic de la relació que hem establert amb la mort a la contemporaneïtat a partir de textos filosòfics, testimonis històrics i literatura. L’objectiu és que les participants puguin entendre com i per què morim de la manera en què ho fem a l’actualitat.
La segona part, de naturalesa pràctica o experiencial, és un retir dirigit pel Lama Norbu a Casa Virupa i que combinarà sessions de meditació i ensenyances sobre la impermanència. El propòsit és emprar les eines contemplatives de la tradició budista per tal d’integrar la transitorietat i la finitud a les nostres vides.
Si bé s’aconsella fer les dues parts de l’activitat, es pot fer només una de les dues.
Sessions
Sessió 1 – 3/10 | Com moríem abans i com moríem ara: la mort des de l’Edat Mitjana fins a la contemporaneïtat
Sessió 2 – 10/10 | El rapte de la nostra agonia: biopolítica i medicalització de la mort
Sessió 3 – 17/10 | Morir aïllats a l’era del neoliberalisme: hi ha alternatives?
Bibliografia
Ariès, Philippe: Historia de la muerte en Occidente. Desde la Edad Media hasta nuestros días.
Boyer, Anne: Desmorir. Una reflexión sobre la enfermedad en un mundo capitalista. Sexto Piso: Madrid, 2019.
Broggi, Marc Antoni: Por una muerte apropiada. Anagrama Editorial: Barcelona, 2013.
Didion, Joan: El año del pensamiento mágico. Random House: Barcelona, 2015.
Elias, Norbert: La soledad de los moribundos. Fondo de Cultura Económica: Ciudad de México, 2018.
Foucault, Michel: Historia de la sexualidad I. La voluntad de saber. Siglo XXI Editores: México, 2007.
Hesth, Iona: Ayudar a morir. Katz Editores: Capellades, 2008.
Illich, Ivan: Némesis médica. Barral Editores: Barcelona, 1975.
Jankélévitch, Vladimir: La muerte. Pre-Textos: Barcelona, 2016.
Biografia
Professora de filosofia a la universitat i actualment està fent un doctorat que investiga la mort en la contemporaneïtat, centrant-se en el concepte de medicalització de la vida i biopolítica. S’ha centrat també en autors que s’emmarquen dins del concepte de filosofia com a forma de vida, com Pierre Hadot, Michel de Montaigne i Simone Weil. És cofundadora de Casa Virupa i del Laboratori d’Arts Contemplatives.
Informació pràctica
Els curs s’impartirà en línia mitjançant Zoom. Es podrà accedir a les sessions en diferit durant un mes després de l’inici de la primera sessió.
Horari: de 19 a 20.30h
Aportació: 70€
Idioma del curs: castellà
Places limitades
Inscripció:
Mitjançant correu electrònic per info@artscontemplatives.com enviant el comprovant de la transferència al compte ES96 0049 4742 1721 1686 0019. Destinatari: Laboratori d’Arts Contemplatives. Concepte: “Curs Mort”. La plaça es reserva un cop l’entitat rep el comprovant i confirma la seva recepció a la persona inscrita.
Si vols assabentar-te d’altres cursos organitzats pel LAC, trobaràs tota la informació aquí.