La figura del geni està antiquada, fora de lloc: a qui, racionalment, li compensa el patiment per crear? Qui vol tenir una ment volàtil i incontrolable, que sacseja els ciments de la pròpia existència, a canvi d’un moment d’inspiració? I qui, a hores d’ara, creu que l’artista es fa sol, que no necessita a les altres per existir, per crear, per pensar?
Tot i així, igual que l’ombra de Déu és allargada, així també ho és la del geni. Encara hi ha un llast que pesa en els processos creatius i artístics. Encara creiem massa en allò que diuen, que “dels bons sentiments neix la mala literatura”. Encara sembla que cal esplaiar-se en el patiment per generar una obra de qualitat. Encara sembla que cal destacar i desmarcar-se de la resta per ser algú.
Ara bé, potser perquè la tradició mil·lenària del budisme va néixer i es va disseminar arreu del món des d’Àsia, no ha patit els estralls de la figura del geni. O potser perquè en el cor de la pràctica budista sempre s’hi ha situat el cultiu d’una ment assossegada i benevolent, la idea de casar-se amb el patiment per generar bellesa i veritat és totalment estranya. Tot al contrari: aquesta tradició contemplativa ofereix un marc teòric i pràctic ric i profund per calmar la ment, comprendre-la millor i transformar les seves afliccions de forma creativa però sana.
Al curs El geni ha mort: com una mente estable i clara transforma el patiment en bellesa, ens aproximarem a comprendre aquest marc i a adquirir eines atencionals que facin de la ment, i especialment de la ment de les persones que es dediquen a disciplines vinculades a la creativitat, un terreny més fèrtil i flexible.
Sessions
Sessió 1, divendres 26/01 d’11 a 12.30h
Sessió 2, divendres 16/02 d’11 a 12.30h
Sessió 3, divendres 15/03 d’11 a 12.30h
Retir, del 18 al 21 d’abril – Laboratori d’Arts Contemplatives
Retir
Si bé no està inclòs en el curs, s’aconsella a les participants d’assistir a un retir presencial a Casa Virupa / LAC vinculat a la temàtica del curs. El retir garanteix una immersió amb la pràctica meditativa amb les millors condicions per a la introspecció, on la ment podrà estar lliure de distraccions. Per altra banda, un retir és una forma idònia de generar una experiència de comunitat amb altres practicants.
A qui es dirigeix
A professionals de l’àmbit artístic així com de l’àmbit creatiu.
Qui imparteix
Lama Norbu – Director i fundador del Laboratori d’Arts Contemplatives i de Casa Virupa. A Casa Virupa, a més d’acompanyar la xarxa de membres i estudiants del centre, també acompanya totes les àrees que conformen el projecte. Imparteix retirs i cursos sobre filosofia budista, és el director de la coordinació pedagògica i de tots els programes formatius de l’entitat. L’any 2020 S.S. Gonma Trichen Rinpoche el va nomenar lama (mestre), fet que el va convertir en el mestre occidental més jove de la tradició Sakya. Com a director del Laboratori d’Arts Contemplatives, és el coordinador de tots els comissariats i supervisa les tasques de direcció, administració i producció del LAC.
Informació pràctica
El curs s’impartirà en línia pel Zoom. Es podrà accedir a les sessions en diferit durant un mes més tard de cada sessió.
Horari: d’11 a 12.30h (CET)
Aportació: 85€* (no inclou el preu del retir)
Idioma del curs: el curs s’impartirà en castellà amb traducció simultània a l’anglès i al català.
Places limitades