LAC. Laboratori Arts Contemplatives

  • Filosofia
· 19, 26/10 i 2/11

El futur ha estat cancel·lat? Fatiga, neoliberalisme i apocalipsi climàtic

Eudald Espluga

19, 26 d’octubre i 2 de novembre

Enguany és més fàcil imaginar la fi del món que la fi del capitalisme. Col·lapse climàtic; distopies digitals; extincions massives; teories conspiranoiques; fanatisme religiós; paranoia pandèmica; esgotament dels recursos bàsics. Vivim una emergència del pensament apocalíptic, perseguits per fantasmes mil·lenaristes i fantasies escatològiques, ja sigui a les sèries de televisió, noticiaris, virals d’ultradreta o fruït de l’alienació provocada pel doom scrolling. La fantasia constant d’un cataclisme apocalíptic ha servit per assentar el realisme capitalista, és a dir, la idea que no hi ha alternativa al sistema de dominació actual. Qui millor ho explifica és la figura del doomer, el jove postapocalíptic, que viu fatigat, deprimit, fent scroll sense parar i assolat per un pessimisme còsmic que l’impedeix emprendre cap acció per canviar el seu destí. 

L’objectiu d’aquest curs serà explorar l’hegemonia d’aquesta narrativa catastrofista, directament lligada amb la fragmentació neoliberal de la societat i la impossibilitat d’imaginar un futur postcapitalista. A partir d’autors com Mark Fisher, Amy Ireland, Srećko Horvat o Joanna Żylińska, abordarem l’apocalipsi com una dada present, un fet consumat i quotidià (incendis, sequeres, extincions massives, escassetat de materials, refugiats climàtics, megalòpolis en deserts), i no com un esdeveniment futur. L’apocalipsi no és sinònim de destrucció total, sinó de transformació radical: ja des del Llibre de les Revelacions, el que s’acaba no és el món, sinó l’estat de coses present; l’apocalipsi bíblic obria pas a la Nova Jerusalém, un món més just i més bell. Per tant, lluny de desmobilizar-nos o abocar-nos necessàriament a la desesperança, les narratives apocalíptiques també ens poden encaminar cap al pensament utòpic d’un futur possible.

Sessions

Sessió 1 | “It’s fine”: introducció a la fatiga apocalíptica

Sessió 2 | L’apocalipsi com a revelació i revolució radical

Sessió 3 | La fi de l’Home: entre la neorreacció i el socialisme de mig planeta

Bibliografia

Braidotti, Rosi; Coneixement posthumà

Fisher, Mark; Realisme capitalista

Horvat, Srećko; Després de l’apocalipsi

Ireland, Amy; Filosofía-ficción. Inteligencia Artificial, tecnología oculta y el fin de la humanidad

Jameson, Frederic; Arqueologías del futuro: el deseo llamado utopía y otras aproximaciones a la ciencia ficción

Keller, Catherine; Facing Apocalypse: Climate, Democracy and other Last Chances

Thacker, Eugene; En el polvo de este planeta.

Vettese, T; Pendegrass, D; Socialismo de medio planeta

Żylińska, Joanna; El fin del hombre. Un contraapocalipsis feminista. 

Biografia

Llicenciat en Filosofia i màster en Comunicació Cultural per la UdG. És autor dels assaigs Las pasiones ponderadas (Capitán Swing, 2015), Rebeldes (Lumen, 2021) i No seas tú mismo (Paidós, 2021) / No siguis tu mateix (Destino, 2022), i ha col·laborat en mitjans com El Salto, El País i RAC1.

Informació pràctica

Els curs s’impartirà en línia mitjançant Zoom. Es podrà accedir a les sessions en diferit durant un mes després de l’inici de la primera sessió.

Horari: de 19 a 20.30h

Aportació: 70€

Idioma del curs: català

Places limitades

Inscripció:

Mitjançant correu electrònic per info@artscontemplatives.com enviant el comprovant de la transferència al compte ES96 0049 4742 1721 1686 0019. Destinatari: Laboratori d’Arts Contemplatives. Concepte: “Curs Apocalipsi”. La plaça es reserva un cop l’entitat rep el comprovant i confirma la seva recepció a la persona inscrita.