LAC. Laboratori Arts Contemplatives

  • Retir
· 10 - 12 de maig

Amistat i eros: textos i pràctiques cap a la vida en comú

Sara Torres i Lama Norbu

Què significaria tenir l’amistat com a mode de vida? Què imaginem quan pensem en una comunitat d’amigues afins? Quines pràctiques de l’amistat generen comunitat i refugi?

L’ansietat i el desig de control són modes d’afectació que apareixen sovint lligats al desig amorós, però quins afectes són característics de l’amistat? Ens interessa desenvolupar una conversa al voltant d’una eròtica, una ètica i una poètica de l’amistat, com a manera relacional que ofereix possibilitats il·limitades.

En aquest retir, l’escriptora i pensadora Sara Torres i el mestre budista i director del LAC, el Lama Norbu, seguiran la conversa que van encetar arran la primera residència de la Sara al LAC al 2023, i aquest cop exploraran l’amistat i les pràctiques i textos que fan possible la vida en comú amb l’amistat com a fonament i camí.

Descripció de l’activitat – Retirs filosòfics

Els filòsofs antics consideraven que l’encontre amb l’altra, la comunitat, la paraula viva, la presència i la trobada dels cossos era la millor forma per a una vida a la recerca de saviesa, bondat i bellesa.

Amb el nostre afany de buscar les formes més fructíferes per conviure, crear i pensar, el LAC rescata del fangar del temps aquesta tradició amb els retirs de convivència amb pensadores i artistes. En aquesta ocasió proposem una activitat que posa en diàleg la tradició d’Occident i la d’Orient mitjançant la trobada de la Sara Torres i el Lama Norbu.

A més, les participants tindran l’oportunitat de conviure amb la comunitat budista resident i sumar-se a les dinàmiques de meditació, silenci i introspecció. Alhora, es prepararà una proposta gastronòmica i vinícola deliciosa i cuidada, que farà de l’experiència sensorial un gaudi i de les sobretaules un espai fèrtil on compartir.

L’entorn natural, aïllat del brogit de la ciutat, entre cingles, voltors i bancs de núvols, faran d’aquest cap de setmana una experiència única.   

Qui imparteix

Sara Torres – Els darrers anys ha treballat com a investigadora a Alemanya amb una beca postdoctoral Alexander von Humboldt. Doctora per la Universitat Queen Mary de Londres. La seva tesi porta per títol: The Lesbian Text: Fetish, Fantasy and Queer Becomings (El text lesbià: Fantasia, fetitxe i esdevenirs queer). Màster en Critical Methodologies a Kings College London. Va ser professora de Literatura Comparada i Estudis Culturals amb Perspectiva de Gènere a la Universitat Autònoma de Barcelona. Amb el seu primer llibre, La otra genealogía (Madrid: Torremozas) va guanyar el Premi Nacional de Poesia Gloria Fuertes. Ha publicat també Conjuros y Cantos, editat per Kriller 71. Amb l’editorial la Bella Varsovia ha publicat Phantasmagoria i el més recent El ritual del baño. El seu treball teoricocreatiu se centra en l’anàlisi de desig, cos i discurs a través d’un aparell crític feminista i interdisciplinari que entrellaça la psicoanàlisi, els nous materialismes i els estudis queer. Amb la seva novel·la Lo que hay va rebre el premi dels llibreters a autora revelació de l’any. Al 2024 publicarà la seva segona novel·la, La seducción. Col·labora regularment amb universitats, fundacions culturals i centres d’art.

Lama Norbu – Director i fundador del Laboratori d’Arts Contemplatives i de Casa Virupa. A Casa Virupa, a més d’acompanyar la xarxa de membres i estudiants del centre, també acompanya totes les àrees que conformen el projecte. Imparteix retirs i cursos sobre filosofia budista, és director de la coordinació pedagògica i de tots els programes formatius de l’entitat. El 2020 S.S. Gongma Trichen Rinpoche el va nomenar “lama” (mestre), convertint-se en el mestre occidental més jove de la seva escola. Va dedicar-se a les humanitats i a la música abans de dedicar-se al dharma i, com a director del Laboratori d’Arts Contemplatives, és el coordinador de tots els comissariats i supervisa les tasques de direcció, administració i producció del LAC.

Informació pràctica

Dates: des del divendres 10 al diumenge 12 de maig

Hora de convocatòria: 19 a 20h

Hora de comiat: 16h

Aportació*:

NO QUEDEN PLACES.

Idioma del curs: castellà

Places limitades

Sobre el LAC:

El LAC és un projecte de residències per a artistes, pensadores i creadores d’arreu del món que neix en el si d’una comunitat budista i que vol oferir les millors condicions per a la creació i el pensament.