LAC. Laboratori Arts Contemplatives

  • Philosophy
· 14.06.25

Isabel Quintanilla or stillness in everyday life

Amb Tábata Cerezo i Sara Torres

Isabel Quintanilla es fixava en allò que l’envoltava i ho escollia com a motiu digne de ser representat i ho feia amb gran mestratge. Sostenint la mirada sobre l’objecte va ser capaç de sostenir aquell objecte durant el temps i, amb ell, també la nostra atenció. Fent servir el realisme, va transformar espais molts cops austers -com els lavabos de l’institut- en relats capaços d’encendre la nostra imaginació. La pintora va treballar de manera incansable amb les eines que li oferia allò quotidià. Això és el que encarna la seva obra. El poder d’allò quotidià pot dur-nos per camins molt subversius a nivell de reivindicació. Parar atenció a allò quotidià també és una postura emocional, però fins i tot política: l’engrandiment de les coses petites a través d’un exercici d’atenció. En què ens fixem i per què ens fixem en aquestes coses i no en altres oculta missatges, postures i decisions rellevants.

En aquesta trobada, Eugenia Tenenbaum proposa una aproximació a l’obra d’Isabel Quintanilla. Tenint present l’exposició que el Museu Thyssen va fer de l’autora, Tenenbaum ens oferirà eines d’anàlisi crítica per als discursos museístics o els discursos artístics, però sobretot ens oferirà una aproximació a l’obra de Quintanilla en relació a l’univers conceptual i simbòlic de la pintora, per tal de posar-la en diàleg amb la filosofia budista.

Biografia

Eugenia Tenenbaum – Historiadora de l’art especialitzada en perspectiva de gènere, es dedica a la divulgació cultural i la crítica d’art a les xarxes socials, principalment Instagram i Patreon. Com a comunicadora també treballa impartint visites guiades, ponències i tallers sobre art, feminismes i l’impacte que tenen les relacions de gènere en la creació, recepció i difusió de la producció artística a congressos, universitats, instituts, museus i altres espais. El 2022 va publicar el seu primer llibre, La mirada inquieta, un assaig sobre art, i el 2023 el seu primer treball de ficció, Las mujeres detrás de Picasso.

Informació pràctica

Diumenge 1 de juny

Horari de l’activitat: 18 a 19.30h

Idioma: castellà

Aportació

Aportació: 5€

Sobre el LAC:

El LAC és un projecte de residències per a artistes, pensadores i creadores de tot el món que neix al si d’una comunitat budista i que vol oferir les millors condicions per a la creació i el pensament.